Spara eller slösa med fyrkantiga hjul?

Bilden känns säkert igen av många. Vi knogar på under stress och tighta tidsramar utan att stanna upp och reflektera hur vi gör och varför vi gör på ett visst sätt. Nu när Coronapandemin kanske bromsar upp vår orderingång står verksamheten i ett läge där det blir tid för reflektion. Det är många som säger att nu är det tid att göra det där vi inte hinner med i vanliga fall. Såklart är det bra att vi tar tag i det som väntat, men glöm inte bort att tänka långsiktigt. Att göra ett ”ryck” då och då är ju bättre än ingenting men om du kan skapa en organisation som ges utrymme att jobba schemalagt med förbättringar så kommer du längre. I grunden är det inte konstigare än att stoppa några kronor i spargrisen varje vecka. Investera någon timme i veckan i några personer som får starta igång med att inventera och genomföra goda idéer. Se till att förbättringarna kalkyleras på ett enkelt sätt så vi ser att det får betydelse för verksamheten och följ upp resultatet. Spargrisen kommer bli rund och go efter målmedvetet arbete och ger möjligheter för vidare investeringar.
Kan vi sedan involvera de som ibland är kritiska till förändringar så finns möjligheter till att skapa engagemang. För vi är ju alla förändringsbenägna !!! Eller hur!!